waardestellingen

Nicolaasklooster Amsterdam

Het rooms-katholieke Sint Nicolaascomplex bestond uit een klooster, een kapel, een voormalig jongenslyceum en een voormalige middelbare meisjesschool. Het complex is gerealiseerd naar een ontwerp uit 1957 van de Amsterdamse Lau Peters. De schoolgebouwen zijn inmiddels afgebroken. Het klooster en de kapel kenmerken zich door een uitgesproken heldere vormgeving, waarbij beide bouwwerken zowel in vorm als materiaalgebruik contrasteren: de gesloten, lage, ronde, glad betonnen kapel tegenover de meer transparante, met baksteen beklede, hoge kloostertoren. MSTATEMA stelde in opdracht van Bureau Monumenten & Archeologie een waardestelling op van het klooster en de kapel. Inmiddels zijn het klooster en de kapel aangewezen als gemeentelijk monument.

De paters en broeders vertrokken in 1998. Na een periode als ‘broedplaats’ en de vestiging van het Sandberg Instituut werd het klooster en de kapel in 2005-2006 op bescheiden wijze gerenoveerd naar ontwerp van Houben & Van Mierlo Architecten in samenwerking met Opera Ontwerpers. Tegenwoordig zijn in het klooster verschillende culturele instellingen ondergebracht. De meeste verdiepingen zijn aangepast tot kantoorruimte; de ruimten op de vierde en de vijfde verdieping zijn  ingericht als atelierruimten. Op de bovenste verdieping is de oorspronkelijke situatie met de zit/slaapkamers bewaard gebleven. De kapel fungeert als tentoonstellingsruimte en in het souterrain is een restaurant ondergebracht. De ‘oefenaltaren’ verdwenen, maar de nissen zijn, dankzij hun constructieve functie, nog duidelijk aanwezig. De sacristie met de biechtruimtes op de eerste verdieping van het portaalgebouw werden omgevormd tot toiletruimte. Een uitbreiding aan de noordzijde van het portaalgebouw markeert de huidige hoofdingang.

Opdrachtgever: Bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam, 2010